Bouwtekeningen zoals we deze nu kennen worden op een enkele allemaal met de computer getekend. Maar hoe ging dat eigenlijk vroeger? Het lijkt alweer een eeuwigheid terug maar pas in de jaren 90 deden CAD programma’s zijn intrede. Sindsdien lijkt de ontwikkeling van de bouwtekening in een stroomversnelling te zijn geraakt met als hoogtepunt het BIM model (Building Information Model).
Van oudsher werden tekeningen gemaakt met papier en inkt. Later, vanaf de 17e eeuw, ook wel met potlood. Een plattegrond bestond vaak slechts uit enkele lijnen. Tot de invoering van de woningwet in 1901 is hier vrijwel geen verandering in gekomen. Door invoering van deze wet moesten gebouwen voldoen aan voorschiften. De bouwtekeningen dienden te worden overlegd voor het verkrijgen van de vergunning. Om tot een beter ‘product’ te komen werd overgegaan op potlood en zwaar papier. Vervolgens werden de bouwtekeningen overgetekend met Oost-Indische inkt op transparant papier. Met een lichtdrukmachine werden, afhankelijk van de productie, de transparanten vermenigvuldigd. Aanvankelijk in een blauwdrukproces, waar het woord “blauwdruk” van afkomstig is. De huidige maten van transparanten en papierformaten zijn tegenwoordig sterk gestandaardiseerd. In verband met het gebruikersgemak worden ontwerpen en schetsen tegenwoordig nog vaak op papier getekend. Bouwtekeningen zoals we deze nu kennen worden op een enkele allemaal met de computer getekend. Maar hoe ging dat eigenlijk vroeger? Het lijkt alweer een eeuwigheid terug maar pas in de jaren 90 deden CAD programma’s zijn intrede. Sindsdien lijkt de ontwikkeling van de bouwtekening in een stroomversnelling te zijn geraakt met als hoogtepunt het BIM model (Building Information Model).
Van oudsher werden tekeningen gemaakt met papier en inkt. Later, vanaf de 17e eeuw, ook wel met potlood. Een plattegrond bestond vaak slechts uit enkele lijnen. Tot de invoering van de woningwet in 1901 is hier vrijwel geen verandering in gekomen. Door invoering van deze wet moesten gebouwen voldoen aan voorschiften. De bouwtekeningen dienden te worden overlegd voor het verkrijgen van de vergunning. Om tot een beter ‘product’ te komen werd overgegaan op potlood en zwaar papier. Vervolgens werden de bouwtekeningen overgetekend met Oost-Indische inkt op transparant papier. Met een lichtdrukmachine werden, afhankelijk van de productie, de transparanten vermenigvuldigd. Aanvankelijk in een blauwdrukproces, waar het woord “blauwdruk” van afkomstig is. De huidige maten van transparanten en papierformaten zijn tegenwoordig sterk gestandaardiseerd. In verband met het gebruikersgemak worden ontwerpen en schetsen tegenwoordig nog vaak op papier getekend.
Geef een reactie