Ben je op zoek naar de kosten van een bouwtekening? Misschien wil je in de toekomst een aanbouw of dakkapel maken. Waarschijnlijk weet je wel dat er voor jouw project een omgevingsvergunning (voorheen bouwvergunning) moet worden aangevraagd. Als dit het geval is dan is bij de aanvraag ook een bouwkundige tekening nodig. Maar wat kost een bouwtekening nu eigenlijk? Er zijn veel mensen die zich dit afvragen.
Verschil In Type
Tekeningen zijn er in verschillende soorten en maten, van voorlopig ontwerp tot werktekeningen. Ook zijn er verschillen in de grootte van een project. Of je nu een tekening van een dakkapel of een appartementencomplex laat maken. De prijzen zullen ver uiteen liggen. Bouwtekeningen worden onderverdeeld in de volgende fases:
- schetsontwerp
- voorlopig ontwerp
- defnitief ontwerp
- bestektekeningen
- werktekeningen
- revisie tekeningen
Iedere fase heeft zijn eigen doel. Zo zijn bestektekeningen bijvoorbeeld bedoeld voor het aanvragen van een offerte bij de aannemer. De tekeningen worden dan gebruikt als contractstuk bij de overeenkomst. Per fase worden de tekeningen uitgebreider en dus ook duurder.
Waar Moet Je Op Letten
Het merendeel van de mensen die op zoek zijn naar een bouwtekening hebben het doel een omgevingsvergunning aan te vragen. De meeste tekeningen die worden gemaakt voor de aanvraag zullen aan de minimale eisen voldoen voor het indienen van de aanvraag. Niets meer en niets minder.. Zo kunnen geveltekeningen heel summier zijn uitgewerkt en belangrijke aansluitingen tussen 2 bouwonderdelen niet bij de aanvraag zitten. Dat is jammer, het zou ten slotte moeten gaan om de kwaliteit van het plan. Het plan van uw woning waar u nog lang van wilt kunnen genieten. Wat kunt u doen? U kunt altijd vragen om voorbeelden van oude projecten. Het wel of niet hebben van bouwkundige kennis is niet zozeer van belang. Je kunt gauw genoeg zien of een tekening er verzorgd uitziet of niet.
In sommige gevallen zijn ook daglicht en ventilatieberekeningen nodig. Er wordt dan gekeken of er voldoende daglicht en ventilatie de woning in komt. Het kan zijn dat deze berekening niet bij de bouwkundige tekening wordt geleverd. Als de gemeente vervolgens om de berekening vraagt, dan moet u extra kosten maken om alsnog de berekening te laten maken. Let er dus op dat de tekening inclusief alle berekeningen wordt geleverd.
Wel Of Geen Constructieberekening?
Een constructieberekening is grofweg bedoeld om ervoor te zorgen de het te bouwen gedeelte niet zomaar in elkaar stort. Het is dus altijd verstandig een constructieberekening te laten maken. Toch merk ik dat mensen liever geen geld uitgeven aan dit soort ‘noodzakelijk kwaad’. Een aannemer zou misschien naar eigen inzicht een stalen balk kunnen plaatsen, maar dat zou zomaar afhankelijk kunnen zijn van wat hij op dat moment nog in de werkplaats heeft liggen. Een bouwkundig adviseur heeft geen belang bij het voorschrijven van bepaalde materialen of eisen, anders dan het belang van de klant. Een aannemer die eigen bouwtekeningen en constructieberekeningen maakt heeft de mogelijkheid om het plan naar zijn hand te zetten.
Houdt er rekening mee dat voor sommige werkzaamheden een sondering is vereist. Door het maken van een sondering wordt de draagkracht van de grond bepaald. Dit is van belang als er op palen wordt gebouwd. De kosten voor het laten maken van een sondering liggen anno 2013 zo rond de 350 á 400 EURO incl. BTW. Mits er in de buurt al eens een sondering is gemaakt kan deze vaak worden opgevraagd voor zo’n 100 EURO incl. BTW.
Kosten Bouwtekening
Door op de volgende link te klikken vindt je een uitgebreid overzicht van de kosten van een bouwkundige tekening. De prijzen zijn inclusief BTW en eventuele wijzigen. Er is voor ieder onderdeel een standaard tarief. Transparent en helder.
Geef een reactie